joi, 6 februarie 2014

Fortarea intimitatii - o abordare psihologica

Din cartea: "Sapte greseli prostesti pe care le fac oamenii inteligenti in relatia de cuplu", Carolyn Bushong, Editura Curtea Veche

Rezumat de aici:
http://literarybook.wordpress.com/2013/02/05/sapte-greseli-prostesti-pe-care-oamenii-inteligenti-le-fac-in-relatia-de-cuplu-carolyn-n-bushong-i/?relatedposts_exclude=279


"1. Forţarea intimităţii

De ce nu este benefică forţarea intimităţii în cadrul unei relaţii? Deoarece adevărata intimitate se creează numai în timp, iar adevărata iubire nu apare niciodată peste noapte!

“ O intimitatea forţată ne distrage atenţia de la construirea unei adevărate legături, pentră că ne amăgeşte cu ideea că am realiyat-o deja. “

Dacă vom forţa intimitatea, vom observa că partenerul care se simte hăituit se va retrage. ” Intimitatea forţată este nesănătoasă şi autodistrugătoare, pentru că vă face să depindeţi de acceptul celuilalt.”

Care sunt însă motivele pentru care forţăm intimitatea? În primul rând, este posibil să nu fi rezolvat problema refuzurilor din relaţiile anterioare. Astfel, odată ce am fost refuzaţi o dată în ceea ce priveşte iubirea, avem tendinţa să forţăm lucrurile în următoarea relaţie şi tot aşa…

“ Femeile care forţează intimitatea se agită adesea pentru a căpăta aprobarea taţilor lor, absenţi din punct de vedere sentimental, prin intermediul bărbaţilor cu care se întâlnesc, cu toate că ar putea fi totodată vorba şi de faptul că îşi doresc aprobarea mamei, a fraţilor sau a foştilor parteneri.”

Apoi, forţarea intimităţii mai poate apărea din cauză că ne este frică de singurătate, jinduim intimitatea, însă în acelaşi timp ne temem de ea. Ce putem face ca să nu forţăm intimitatea? Simplu! Mai întâi, recunoaşteţi că vreţi să dobândiţia atenţia, dragostea şi loialitatea cuiva. Cu toate că este mult mai bine sp adoptăm o atitudine mai distantă, ne este teamă că pierdem acel ceva din relaţie. Nu vă idealizaţi partenerul şi nu îl lăsaţi să vă intimideze! Să luăm câteva exemple concrete: ce facem dacă ne sunăm insistent partenerul şi el nu răspunde? Nu forţaţi sub nicio formă intimitatea şi lăsaţi-l pe el să vă sune. Dacă îi oferiţi cadouri şi el nu vă oferă nimic în schimb, încetaţi cu acest gest, tot forţarea intimităţii se numeşte! Încercaţi să păreţi ocupată, ignoraţi-l o perioadă. Însă atenţie! Ignoraţi-l politicos întotdeauna! Nu vă acuzaţi niciodată partenerul că nu are timp de dvs., aşa îl veţi îndepărta cu siguranţă. Dacă el nu are timp pentru dvs., nici dvs. nu trebuie să aveţi. Oferiţi doar cât primiţi, atât.

Nu găsiţi niciodată scuze pentru un comportament intolerabil din partea partenerului, altfel el va înţelege că acesta îi este permis întotdeauna. Nu trebuie să mai căutăm fericirea de la nicio persoană, uităm adesea că noi ne aparţinem şi doar noi ne putem face fericiţi. Şi, culmea, dacă noi ne simţim bine în pielea noastră, ceilalţi vor observa şi vor dori să fie lângă noi.

Sunt foarte multe de spus despre forţarea intimităţii şi felul în care putem evita acest lucru…iar ca o concluzie, putem spune că o femeie sigură pe ea, puternică, cu încredere în propriile forţe, va avea mult mai mult de câştigat decât una care îşi plânge de milă, care tânjeşte după atenţie şi e disperată după cel pe care îl iubeşte."

Nu sunt pentru retete, decat in bucatarie si doar ca baza de plecare pentru creativitate maxima dar uite ca am gasit o fraza care - cel putin in acest moment - ma inspira:

"Există șanse să deveniți mai apropiat de celălalt prin dezvăluirea adevăratului eu, a năzuințelor, pasiunilor sau temerilor voastre. Așa construiți o legătura puternică."
Din cartea: "Iubirea ca o țeapă", scrisă de (renumitul) Alan H. Cohen. Am citit despre carte aici:http://literarybook.wordpress.com/2012/12/08/iubirea-ca-o-teapa-2/?relatedposts_exclude=251

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu