Oare cum s-ar preda libertatea daca ar fi materie de baza in curicullum (sau macar optionala?).
Ca este necesar sa o invatam - nu mai incape indoiala.
Poate ca s-ar preda ca limba romana: un manual cu niste texte pe care le-am analiza, le-am diseca, le-am intoarce pe toate partile, golindu-le de semnificatii prin repetarea perseverenta a etichetelor (de exemplu: romanul Ion este Big Mama a literaturii romane.).
Sau poate s-ar preda ca gramatica - eventual ca gramatica limbii engleze: unele chestii sunt reguli iar cele care se abat de la reguli e caazul sa le iei asa cum sunt.
Sau poate s-ar preda ca geografia: multe materiale auxiliare - harti, imagini din satelit, Google Earth. Si apoi excursii in locurile vazute doar pe hartie din care sa intelegi ce e aia podisul Transilvaniei, varful Omu si Delta Dunarii. Cu aplicatie pentru libertate: sa te parasutezi in chiar forma ei de relief si sa o contempli, strabatand-o.
Sau poate s-ar preda ca la chimie: ameteci doua, trei substante si obtii unele complet noi.
Sau ca la muzica: inventezi un alfabet al sunetelor, un fel de mazgaleli care puse pe niste linii sau intre ele, iti spun ceva despre cum vibratia timpanului misca ciocanelul, scarita si ce o mai misca (cum era cu urechea interna?) ca sa ai senzatia asta minunata de auz. Cu aplicatie pentru libertate: niste semne particulare care puse pe o hartie sa-ti spuna exact care este semnificatia fiecarui gest facut de un om - cat si cum este el de liber.
Complicat sa gasesti o metoda de a preda libertatea la scoala. Poate ca de asta se si alege sa se predea lipsa de libertate - metode fiind infinit de multe pentru asta. Iar apoi, dupa ce ai invatat bine lectia lipsei de libertate, prin contrast, sa iti dai seama ce este libertatea.
La scoala se preda lipsa libertatii si in viata se invata non- libertatea, dar cum "fiecare invat are si dezvat", care o fi antidotul cel mai bun pentru non-libertate?
RăspundețiȘtergereElena