joi, 13 februarie 2014

Am mai invatat ceva



De aici: http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/2012/04/dialog-jacques-castermane-cu-dr-tauber.html

Se pare ca avem o umbra. Aia care urla in tine: "Rupe-i capul!!!" cand ceva se pune de-a cumezisul drumului tau prestabilit, prin diverse mecanisme psihologice.
Si am si eu una. Nu, nu e ca cea din fotografie - as vrea eu! E tot violenta si certareata. Ei, dar eu vreau sa fiu mai degraba facator de pace decat scorpie. Asa ca ce este de facut? Am invatat o metoda: sa vorbesti cu ea pentru ca botnita nu poti sa-i pui. Se pare ca era metoda lui Jung. Cand avea un client care simtea ca-l enerveaza, isi intreba Umbra: "Ce vrei sa-mi spui?" "Ma plictiseste! Da-i un sut in cur!" "Bine dar lasa-ma o clipa." Si in clipa asta, respira adanc si ii spunea clientului ca a expirat timpul si trebuie sa plece sau ceva asemanator. Avea astfel un comportament in acord cu ceea ce isi dorea sa devina. Si nici nu ignora Umbra (se pare ca daca o ignori e mai rau pentru ca izbucneste cand nici nu te astepti si te ia pe sus cu totul).

Si tot aici am mai aflat o definitie a maturitatii care mi-a placut foarte. Se pare ca Durckheim (am citit cateva dintre cartile lui si m-am simtit foarte apropiata de viziunea lui) a spus ca la maturitatea iti schimbi viteza. Adica se micsoreaza intervalul de timp dintre momentul cand gresesti si cel cand iti dai seama ca ai gresit. Misto, nu? Ma gandesc ca daca inveti sa si taci mai mult ai sansa sa gresesti numai in sinea ta si sa iti dai seama de asta inainte de a spune acel gand.

3 comentarii:

  1. poza am copiat-o de aici:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=646910892023030&set=a.172616182785839.34951.172611186119672&type=1&theater
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adica sa pici la pace cu tine,nu?

    Elena

    RăspundețiȘtergere
  3. da, dar nu prin infrangerea unei anumite parti din tine si nici printr-un armistiu care sa amane conflictul. ci tinand cont de toate parerile si dandu-le satisfactie tuturor. eeee, aici diplomatie :)

    RăspundețiȘtergere