vineri, 12 octombrie 2012

Osho: "Stai undeva linistit...."

http://www.facebook.com/groups/oshoromania/permalink/10151279867140229/

"Daca stai o vreme in Himalaya,dupa care te intorci la ses,iti dai imediat seama cat de grele si urate sunt vibratiile de aici.Acum ai un criteriu de comparatie.Ai baut din apa pura de izvor,rece si curata ca un cristal,iar acum esti nevoit sa bei apa potabila a municipalitatii.Diferenta iti sare imediat in ochi.Toti cei care mediteaza stiu ca aceasta lume este bolnava,ca totul functioneaza pe dos in ea.De aceea,atunci cand se inconjoara de oameni,ei resimt mult mai plenar praful celor din jur decat omul obisnuit,care si-a pierdut complet sensibilitatea.


Voi ati uitat ca sunteti niste oglinzi!La ora actuala sunteti convinsi ca nu sunteti altceva decat niste aspiratoare de praf.Numai iluminatii stiu ca ei sunt oglinzi.

De aceea,Isus se retragea frecvent in varf de munte.Dimineata devreme s-a intors la templu,iar oamenii au venit sa-l vada.Nu poti intra cu inima curata intr-un templu decat daca ai fost in munti.Aceasta ascensiune nu trebuie sa se produca neaparat in plan fizic.Eu nu ma refer aici la un fenomen exterior.Adevaratul munte este in interiorul tau.Daca te poti scufunda in solitudine,daca poti uita pentru cateva clipe de lumea exterioara,iti vei regasi imediat prospetimea.Abia atunci te poti duce la un templu cu inima curata,caci ai devenit tu insuti un templu.

[...]

Meditatia este o stare de claritate,nu o stare mentala.Natura mintii este prin excelenta confuzia.Ea nu poate intelege ce inseamna claritatea.Nici nu ar avea cum.Gandurile sunt ca niste nori pe cer.Ei acopera cerul senin si intuneca atmosfera.Astfel,claritatea dispare.Cand mintea se goleste de ganduri,tot ce ramane este cerul senin.Privirea poate ajunge pana foarte departe,chiar pana la sfrsitul existentei.In plus ea devine foarte penetranta,putand patrunde pana in esenta ultima a lucrurilor.

Asta inseamna meditatia:o claritate perfecta a vederii.Ea nu are nimic de-a face cu gandirea.Aceasta nu poate decat s-o impiedice.Tot ce trebuie sa faci e sa stai undeva linistit,sa te relaxezi,sa te abandonezi,sa nu faci nici cel mai mic efort.Este un fel de somn lucid.Corpul adoarme,fiinta ramane insa treaza.In cele din urma gandurile se linistesc singure.

[...]Mintea flecareste continuu.Daca iti poti face mintea sa taca ,fie si pentru o singura clipa,poti trai un crampei din starea non-mentala.Acesta este obiectul meditatiei.Starea non-mentala este starea naturala a fiintei."OSHO in "Omul care iubea pescarusii"

3 comentarii:

  1. Bună Monica!
    Interesant articolul tău!
    Un weekend pe placul tău îți doresc!
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. AZI AM CUMPARAT ACEASTA CARTE :) SI CAND AM VAZUT POSTAREA TA M-AM MINUNAT ..... OARE AI LEGATURA CU FAPTUL CA EU AM ALES DIN CATEVA TITLURI TOCMAI PE ACESTA ? :)
    TOATE CELE BUNE SI FRUMOASE !

    RăspundețiȘtergere
  3. ma bucur pt tine ca citesti ceva atat de frumos. desigur ca are legatura. toate au legatura...

    RăspundețiȘtergere