duminică, 2 iunie 2013

Mecanism de ignorare

Vecinii de la parter au amenajat o gradina "privata" in spatiul de langa bloc. Si pentru ca au decis ca e a lor au facut o amenajare care ii reprezinta. In mare m-am bucurat ca in loc de o zona cu gunoaie pot sa ma uit la o palma de gazon.
Ca sa "imbunatateasca" gazonul l-au innobilat cu niste figurile din ghips. Super kitch-uri. Una dintre ele insa avea special special si m-a mirat cand am vazut ca tocmai pe aia au aruncat-o intr-un colt, dupa o tufa. Cred ca nu au aruncat-o din prima pentru ca nu au putut suporta stresul dat de ideea ca au dat baii pe ea.
Era frumoasa si as fi cumparat-o si eu daca as fi trecut pe langa ea si ar fi fost la oferta. Avea ceva special, nu mi-am dat seama ce, poate o anumita armonie in dimensiuni, poate un fel de inocenta in trasaturi, poate o eleganta in felul in care isi tinea mainile... Ce mai, era frumoasa.
Dupa cateva saptamani in care o vedeam zilnic cum ignorata de designeri se umplea de noroi langa gard, mi-a dat seama de ce nu fusese folosita: nu se potrivea. Era intr-adevar singurul lucru frumos si nu se potrivea cu uratenia restului. Si mi-am dat seama ca asta e un mecanism de ignorare: chiar daca ceva frumos se adauga in viata noastra, daca nu se potriveste il ignoram. Cred ca e mai economic sa facem asa decat sa "reproiectam" tot restul. Si totusi cateodata acel ceva frumos e atat de puternic si adevarat ca poate prin el insusi sa ne lumineze si sa intelegem ca e cazul sa ne transformam. Iar puterea noastra de tranformare e fascinanta.....

(am luat poza de aici: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=460914160662133&set=a.202928509794034.52103.202926963127522&type=1&theater)

2 comentarii:

  1. Daa, sa declaram -interior- fiecare zi, ziua noastra, apoi sa facem cerc cu noi insine si sa ne privim pana in rarunchi. Si apoi sa uitam de ignoranta si sa fim darnici cu noi, reproiectand totul daca asa simtim.
    Cu transformarea incepe adevarul in viata, nu?

    Cam asta ar fi "agenda"pentru fiecare zi traita!?

    Elena

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am facut o legatura intre transformare si adevar. Cred ca fiecare stare/varianta a noastra e adevarata. Si cea transformata si cea de dupa transformare. Daca nu am fi exitat inainte de transformare ce sens ar mai avea transformarea? Macar ca ai cum sa vezi diferenta si tot era necesar sa existe ceva adevarat si inainte.

    Excelenta "agenda", mai ales daca simti nevoia sa faci ceva. Daca nu, poate fi alta, de exemplu zi de contemplare.

    RăspundețiȘtergere