8 ianuarie 2011. Se implinesc 18 ani de cand am nascut primul meu copil: o fetita perfecta, tare dorita, tare iubita. Si cea mai buna prietena a mea.
Tortul ei preferat: tort cu crema de vanilie caramelizata.
Ingrediente:
Pentru crema
500 ml lapte
4 oua
4 linguri de zahar + 10 linguri de zahar pentru caramelizat
esenta de vanilie
Pentru blat
6 oua
10 linguri de zahar
8 linguri de faina
Pentru sirop
200 ml apa
100 ml sirop de coacaze
2 fiole de esenta de rom
2 linguri de coniac
Mod de preparare
Se aleg doua oale care incap una in alta. In cea mai mica se topesc 10 linguri de zahar. Atentie sa nu se arda. Cand s-a topit se ia oala de pe foc si se inclina in toate partile pana cand se tapeteaza peste tot cu zahar topit.
Se incalzeste laptele cu zaharul pana arde la deget. Se bat ouale pana se amesteca bine albusurile cu galbenusurile. Se adauga incet laptele in care s-a dizolvat zaharul. Se adauga esenta de vanilie. Se toarna in oala tapetata cu zaharul topit. In oala mai mare se pune apa calda. Se pune oala cu crema in oala mai mare si se da la cuptor 30 de minute la foc mic.
Pentru blat se bat in mixer 6 albusuri cu un praf de sare pana se intareste spuma bine. Se adauga zaharul si se bate pana se topeste. Se adauga galbenusurile pe rand. Se micsoreaza viteza mixerului si se adauga cele 8 linguri de faina.
Dupa 30 de minute se toarna pandispanul peste crema si se da la cuptor pentru 20 de minute. Se incearca cu paiul. Se lasa la racit in oala cu apa calda. Dupa o ora se desprind marginile de oala si se rastoarna pe un platou.
Cand s-a racit complet se insiropeaza blatul punand siropul de pe marginea blatului, cate o lingura. Se lasa la racit in frigider cel putin o noapte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu