joi, 7 februarie 2013

Energia la intersectie

Aseara am avut bafta sa fiu aici:
http://www.teatrulact.ro/index.php/paradisul-pierdut-sau-patimile-dupa-bach/
Multumesc tuturor celor care au creat acest spectacol.

Mi-a ramas in minte una dintre afirmatiile pianistului - care mi-a facut si acum, a doua oara cand il vad, o impresie puternica. Un fel de sentiment ca ne cunoastem de foarte mult timp desi nu ne-am vazut niciodata. Un fel de compatibilitate de prezenta desi imi este total necunoscut....

Deci despre afirmatia pe care am integrat-o. Era vorba despre faptul ca, atunci cand un om este intr-un proces de creatie el este in prezenta/ in legatura cu/in Dumnezeu. Aceasta legatura pune spirit langa/peste tehnologia inventata si se naste astfel creatia. Iar atunci cand iei numai tehnologia, fara sa iei si spiritul, energia divina continuta de respectiva creatie se transforma in energie malefica. Ca si cum ai intoarce un comutator.

Si m-am gandit la mai multe exemple care se potrivesc foarte bine acestei comutatii (scuzati termenul dar n-am gasit alta rima) energetice de la divin la malefic. De exemplu televiziunea. Transmisia prin unde a informatiilor este o inventie care la origine a continut foarte mult spirit, ea unind foarte multi oameni, facand posibila apropierea, intelegerea, empatia intre oameni. Ganditi-va numai la transmisia directa a primilor pasi pe Luna. Cum milioane de oameni urmareau la televizor aceasta fapta superba a unui semen de-al lor. Si ganditi-va acum la ceea ce se transmite intr-o zi obisnuita de catre o retea de televiziune obisnuita. Pur si simplu au preluat numai tehnologia, inlaturand spiritul iar continutul si-a schimbat complet energia din divina in malefica.
Alt exemplu: tehnologiile inventate pentru sustinerea vietii si care sunt folosite pentru arme de distrugere in masa.
Alt exemplu: tehnologia de modificare genetica a mancarii (legume, fructe, animale, etc). Cand s-a preluat numai tehnologia au ajuns sa faca rau si foarte rau.
Alt exemplu: educatia in scoli. S-a preluat numai tehnologia, spiritul e exclus pentru ca ar presupune ca intre profesori si elevi sa exista o mare de iubire. Asta nu e optiunea niciuneia dintre parti: profesorii vad jobul lor ca o corvoada zilnica care ii umileste pentru ca nu le asigura nici macar un trai decent iar elevii vad scoala ca pe o constrangere de a fi altfel decat sunt si o umilire permanenta ca nu sunt destul de buni pentru societatea asta. Clar ca spiritul s-a dus pe apa Sambetei. Si uite cum s-a comutat imediat si energia in ceva malefic. Cand intru intr-o scoala simt imediat mizeria spirituala de acolo. Efectiv mi se face rau. Si totul ar fi atat de simplu de indreptat. Tehnologia e preluata. Luati fratilor si spiritul!
Alt exemplu: sexul. Cand e preluata numai tehnologia, spiritul acestei apropieri dintre un barbat si o femeie, care este practic un act de creatie a vietii, o sarbatoare a faptului ca suntem vii, un act de recunostinta ca putem sa simtim atat de multa placere, s-a abandonat. Si ajunge sa faca mai mult rau decat bine.
Alt exemplu: casnicia. Tehnologia a fost preluata pana in cele mai mici detalii (parafate inclusiv in termeni juridici) insa fara spiritul acestei trairi impreuna - impartasirea trairilor in mod intim, cu respect, cu admiratie, cu infinita iubire, cu suport si grija pentru celalalt, cu responsabilitate, cu apropiere sufleteasca, energia s-a schimbat esential si ne simtim mai bine in singuratate decat in energia casatoriei care a ajuns malefica. Nu depinde decat de noi sa o "comutam". Si pentru asta nu trebuie decat sa preluam intreg pachetul: tehnologie+spirit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu