vineri, 5 aprilie 2013

Sursa tacerii

Nu mai stiu unde am citit asta: "Nu avem despre ce vorbi, atunci cand nu putem vorbi despre ce vrem."

Cred ca e adevarata. Pentru ca daca ne-am permite sa ne spunem ceea ce ne intereseaza cu adevarat, sa punem intrebarile pe care vrem sa le punem, sa spunem gandurile pe care le gandim, am fi adevarati maestri ai conversatiei. Ba mai mult, ai comunicarii, pentru ca am avea si interesul si rabdarea sa ascultam ce are celalalt de zis daca ar fi despre subiectul care ne preocupa.
Bine dar, in definitiv, de ce "nu putem"? Ce ne retine? In cea mai mare parte, prin a nu ne permite sa vorbim despre ce ne preocupa cu adevarat, acordam protectie. Ii protejam pe ceilalti. Dar mai ales ne protejam pe noi. Stim (de la o anumita varsta ar fi si penibil sa nu stim) ca vorbele pe care le spunem produc consecinte. Si ne ferim de aceste consecinte.
Totusi e momentul sa constientizez ca si cele "nespuse" produc consecinte. Chiar mai mari decat atunci cand le spui. Distrug mari suprafete sufletesti, exact ca inundatiile. O abordare cu intelegere si rabdare a unor subiecte sensibile poate face o conversatie foarte rodnica. Intelegere si rabdare.....doar atat e nevoie si sursa tacerii devine un lac pe care sa pescuim liniste.

2 comentarii:

  1. Tacerea, ca si netacerea se invata si se exerseaza uneori pana la perfectiune. Doar ca vine o zi cand ajungi la intelegere, si expertul care esti in tacere sau poate netacere, se transforma precum crisalida in fluture. Atunci cand incepi sa intelegi...

    "Aveam sufletul ascuns ,
    cristalizat in mii de granule de nisip,
    si risipit in timpuri
    mai mult sau mai putin verticale.
    Si zilele tale s-au intalnit cu secundele mele,
    si si-au apropiat palmele, devenind un cerc.
    Si dintr-o data, unu plus unu faceau iarasi doi.
    Coborand in noi insine,
    am invatat ca vorbele se pot spune si fara cuvinte,
    doar prin atingeri de suflete…toamna.
    Si-am invatat sa nu mai fiu tacere,
    multumita tie."

    Asa se invata uneori netacerea.

    Noapte buna, Monica!

    Elena

    RăspundețiȘtergere
  2. Noapte buna. :) Multumesc. Am luat aminte.
    Superba poezie. Imi place foarte mult.

    RăspundețiȘtergere