joi, 15 iulie 2010

Imi place sa gatesc!

Imi place sa gatesc si, pentru ca peste tot in reclamele restaurantelor vad ca se spune "ca la mama acasa", eu m-am gandit sa scriu retetele pe care le servesc mamele de astazi acasa puilor lor, care deja au ajuns la varsta sa comande singuri la restaurant. Deci cate una sau mai multe retete in fiecare zi (dupa inspiratie si foame) o sa-si gaseasca aici locul de arhivare. Pe langa ingrediente si modul de preparare o sa trec si preturi (la cele pe care le stiu) ca sa fiti pregatite dragele mamii pentru cumparaturi. Toate vor fi pentru portii familiale. Tineti cont va rog ca familia noastra are 5 persoane.

Salata de fructe de iulie
Ingrediente:
- mango - 3 lei/buc - 1 buc
- kiwi mediu - 5 lei/kg - 2 buc
- pepene rosu - 2 lei/kg - 1 kg (adica un sfert dintr-un pepene mare)
- portocala - 5 lei/kg - 1 buc
- grepfruit rosu - 5 lei/kg - 1 buc
- mar verde - 4 lei/kg - 1 buc
- visine - 4 lei/kg - 20 buc
- zmeura - din gradina - un pahar
Mod de preparare
- se curata mango de coaja si se taie felii pe lungime
- se curata kiwi si se taie in 4
- marul se taie felii subtiri cu tot cu coaja
- portoala si grepfruitul se taie felii rotunde
- visinelor li se scot samburii
- zmeura se spala bine
- pepenele rosu se curata de samburi si se atie cubulete.
Toate fructele trebuie sa fie reci de la frigider.
Se aseza toate pe o farfurie colorata, intr-un aranjament cat mai indraznet, dar fara sa fie amestecate.
O pregatesc in fiecare dimineata de sambata sau duminica si o servesc cu limonada de lamaie cu miere, pusa artistic intr-o cana transparenta si cu o lingura mare de lemn in ea (doar ca sa arate bine). Asta o sa mananc si la micul dejun la mare.

Prajitura cu caise de weekend
Ingrediente:
- 15-20 caise mici dar coapte bine - 4lei/kg
- un pachet de unt - 4 lei/buc
- 5 linguri de lapte
- doua pahare de zahar
- trei pahare de faina
- un praf de copt
- un praf de sare
- 5 galbenusuri
- 5 albusuri
- esenta de vanilie
- 3-4 linguri de nuca macinata (mie imi plac si migdalele crude macinate - dar sunt mai scumpe).
- o bucata de hartie de copt
Mod de preparare
Se freaca untul cu un pahar de zahar, galbenusurile, laptele, sarea, esenta de vanilie. Se amesteca faina cu praful de copt si se adauga in compozitie. Rezulta o coca nu foarte groasa. Ultima cana de faina se pune cu incetul pentru a echilibra aluatul, adica daca se face prea gros renuntam la restul de faina. Se aduna coca intr-un bol, se pune intr-o punga si se da la rece. Poti sa o pastrezi asa 1-2 zile. Se tine la frigider minim 30min.
In timpul asta se pregatesc:
1. caisele: se curata samburii, se pun cu golul in sus pe o tava si se presara cu zahar.
2. bezeaua: se bat albusurile cu zaharul pana se face o spuma tare, se adauga zaharul intr-o data si se mai bate pana se topeste zaharul. La sfarsit se adauga nuca macinata si se amesteca cu mare grija, mai mult prin intoarcere (daca inteleg ce vreau sa spun cu asta!?!).
Se pune foaia de copt intr-o tava amai mult inalta. Se pune coca la mijloc si cu mana umezita se intinde uniform in toate partile. Se inteapa cu o furculita pe ici - pe colo si se da la cuptor la 160 grade pentru 10 min. Se scoate si se repartizeaza uniform caisele in randuri, cu golul in sus si se pune peste bezeaua. Se baga din nou in cuptor pentru 30-40 minute. Se incearca cu un betisor: daca iese umezit mai trebuie lasata.
Se taie rece in romburi mici.
Nu respecta principiile Montigniac de asociere, asa ca se mananca numai o bucata sau doua, odata pe saptamana.

Varza de vara
Ne place pana la obsesie varza. Nu ne lipseste niciodata. Asta e o varianta de vara cand e cald si rosiile sunt fierbinti in gradina iar cand le rupi cozile degaja un miros diferit de oricare altul - mirosul verii.
Ingrediente
- 4 kg varza (doua verze potrivite, nu imi plac verzele mari) - 2 lei/kg
- 1 kg de rosii foarte coapte - 3 lei/kg
- o palarie de marar
- o legatura de marar - 50 bani
- 1 ardei
- 3 cepe
- 2 foi de dafin
- trei crengute de cimbru verde
Mod de preparare
Se taie varza. Eu tai numai la robotul de bucatarie pentru ca altfel imi iese mare.
Se pune intr-o oala mare si larga in care sa incapa lejer si se freaca cu o lingura de sare. Eu folosesc sare marina grunjoasa si imi place la nebunie cand imi bag mainile si zdrobesc varza sa o simt cum se topeste cu mici zgomote.
Se taie si ceapa, nu foarte fin. Se pune peste varza. Se taie ardeiul patratele mici. Daca gasiti rosu e mai decorativ. Daca puneti din cel galben e foarte dulce si aromat. Se adauga rosiile taiate in 4. Se adauga frunzele de marar taiate marunt si toate celelalte condimente. Se amesteca 3 linguri de ulei de masline cu doua cani de apa si se pune deasupra. Se pune oala pe foc mic, acoperita. Pusa asa trebuie sa mesteci f rar si nu ai grija mancarii.
Dupa 20 - 30 min se mesteca si, daca a scazut prea mult, se mai pune apa. Va fierbe cel putin 1 ora. Unele soiuri de varza mai nou aparute la noi fierb mai greu pentru ca sunt mai fibroase. Altele au nevoie de mai multa apa pentru ca nu isi lasa prea multa (sunt mai uscate). Asa ca incearca daca e facuta gustand cate putin.
Facuta asa, varza poate fi servita ca garnitura la friptura de pui. Respecta toate principiile Montigniac de asociere. Mai mult - se poate manca oricat, pana te saturi.

Supa crema cu dovlecei
Cand cultivi dovlecei in gradina poti sa admiri frunzele mari si colorate ca la o planta ornamentala. Iti da satisfactii pentru ca semintele germineaza relativ repede si plantutele cresc viguroase si nu se lasa coplesite de buruieni. Un singur cuib de 2-3 plante face multe flori minunate, galbene, cu forma de crin dar cu o alta textura a petalelor. Toate florile rodesc si ai surpriza sa gasesti tot timpul dovlecei cruzi pe sub frunze. Daca uiti de ei sau nu iti trebuie, imbatranesc si trebuie curatati de seminte. Chiar si astia pot fi folositi la supa crema.
Ingrediente:
- 3 dovlecei
- 2 cepe
- 2 ardei
- o telina mica
- un sfert de varza mica
- un cartof alb
- o radacina de patrunjel mai mare
- o legatura de patrunjel
Mod de preparare
Se curata legumele si se pun intregi intr-o oala mare si incapatoare, inclusiv frunzele de patrunjel, din care se pastreaza o crenguta sau doua pentru ornat. Se pune apa cat sa le acopere si inca o cana. Se pune pe foc acoperit. Se incearca daca s-a fiert:telina (daca intra usor furculita) si ceapa (daca e transparenta). Se scot legumele si se pun in blender. Blenderul meu nu le suporta fierbinti asa ca le las putin sa se raceasca dar nu mult. Daca le lasi pana aa doua zi in frigider nu mai are acelasi gust. De fapt toate supele si ciorbele nu mai au acelasi gust a doua zi. Asa ca gatiti numai in cantitati mici, daca vreti sa manance "electoratul". Se amesteca bine in blender. Se completeaza cu apa in care au fiert in aceeasi cantitate ca si crema rezultata din legume (ma rog, cu aproximatie:)). Se potriveste de sare si se serveste cu putin patrunjel crud taiat ff fin, deasupra.
Eu zic ca respecta asocierile Montigniac, chiar daca are si un cartof :).
E pufoasa, fina, cremoasa, cu gust plin si putin dulce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu