sâmbătă, 31 iulie 2010

Orez basmatic cu salbatic

S-a facut frate 10 lei jumatatea de kg! Eu zic ca inca merita. E foarte satios si ies multe portii.
Va zic reteta cu ciuperci.

Ingrediente
orez basmatic cu salbatic - 1 cana
ceapa - 1 buc
ciuperci albe proaspete (sau taiate de la cutie - pentru cand nu mai ai timp de nimic si urla unii "Peterkin I'm hungry!!!")- 8 bucati potrivite - 8 lei/kg, 4 lei/cutie
ardei rosu (merge si cu ardei verde) - 1 buc
vin alb (sau daca nu ai vin, o lingurita de otet de mere) - 1 ceasca
Mod de preparare
Se pune orezul la fiert cu 3 cani de apa si un praf de sare, intr-o oala mare. Se fierbe destul de repede (10 - 12 minute) asa ca sa-l gustati des.
Se taie ciupercile in felii subtiri cu tot cu codite. Se taie ceapa pestisori. Se taie ardeiul cubulete. Se pun toate intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei si se calesc cu capacul pus. Se pune sare, piper negru, o foaie de dafin, o crenguta de cimbru verde. Cand a scazut sosul pe care il lasa ciupercile se pune vinul si se mareste putin focul pentru inca doua minute.
Se scurge orezul fiert imediat ce se ia de pe foc si se clateste cu apa rece. Se adauga peste sos. Se amesteca si se gusta. Se mai potriveste de sare daca e cazul si se lasa pe foc numai putin cu capacul pus ca sa se intrepatrunda aromele.
E o masa de seara eleganta (toate culorile astea de la orezul salbatic, ardeiul rosu si ciupercile rumenite arata bestial), foarte usoara si care se face in cel mult 20 de minute.
Si e Montigniac.
Pont
Daca vrei sa ai mereu ceva de facut repede prin frigider (sa te transformi deci intr-un mic restaurant "a la carte") fierbe o punga de orez basmatic cu salbatic de 500 g si pune-o in frigider in trei pungi. Poti sa le pastrezi cam o saptamana. Cand ai pofta de ele poti sa le amesteci cu orice sos de la borcan (Uncle Bens am mai incercat eu) sau cu o conserva de ton bucati in suc propriu sau somon, etc. Aici numai imaginatia pune limite. Lui Maria ii place ca atare si ma bucura tare asta. Copilul asta al meu, la 4 ani, mananca extrem de sanatos. Si nu pentru ca a invatat-o cineva dar pur si simplu astea sunt gusturile ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu