duminică, 9 decembrie 2012

Un barbar in Asia

Am citit: "Un barbar in Asia", de Henri Michaux. Mi-a placut foarte mult.
Va scriu cateva fragmente:

"Era in curtea aceea un barbat foarte batran: m-a salutat dar eu i-am observat salutul o clipa prea tarziu. Muzica a reinceput si eu imi spuneam: "De m-ar mai privi odata!" Era un pelerin, nu era de prin partea locului. Mi se paruse ca avea ceva prietenos fata de mine. Muzica se sfarsi. Ma simteam in extaz. El s-a intors catre mine, m-a privit si a plecat. In privirea lui era ceva pentru mine, intim. Inca mai caut sa aflu ce mi-a spus. Ceva important, esential. M-a privit, pe mine si soarta mea, cu un soi de aprobare si de bucurie, dar si cu un firicel de compasiune si aproape de mila, iar eu ma intreb ce poate sa insemne asta."

"Cand calul vede pentru prima oara o maimuta, o observa. Vede ca maimuta rupe florile arbustilor, le rupe cu rautate (nu brusc), o vede. Vede si ca ea isi arata adesea coltii tovaraselor ei, ca le smulge bananele, desi ea insasi are unele la fel de bune pe care le lasa sa cada pe jos, vede ca maimuta musca fapturile mai slabe. O vede zbenguindu-se, jucandu-se. Atunci calul isi face o idee despre maimuta. Isi face o idee circumstantiala si vede ca el, calul, este o cu totul alta fiinta.
Maimuta remarca iute toate caracteristicile calului care-l fac nu numai incapabil de a se atarna de crengile copacilor, de a apuca o banana cu labele, ci si in general, de a face vreuna din acele actiuni atragatoare pe care se pricep maimutele sa le faca.
Acesta este primul stadiu al cunoasterii.
Mai pe urma insa, se intalnesc cu o anumita placere.
In India, aproape intotdeauna se afla o maimuta in grajduri. Ea nu-i face nici un serviciu vadit calului, nici calul maimutei. Cu toate astea, caii care au un asemenea tovaras muncesc mai bine, sunt mai sprinteni decat altii. Se presupune ca maimuta, cu strambaturile, topaiala si ritmul ei diferit, il face pe cal sa se relaxeze. Cat despre maimuta, ei i-ar placea sa-si petreaca noaptea in tihna. (O maimuta care doarme printre ai sai e mereu in garda.)
Un cal poate simti asadar ca traieste mult mai bine cu o maimuta decat cu o herghelie de cai.
Daca am putea afla ce crede acum calul despre maimuta, e foarte probabil ca el ar raspunde: "O, zau ca nu stiu!"
Cunoasterea nu progreseaza cu timpul. Trecem peste diferente. Ne acomodam cu ele. Cadem la intelegere. Dar nu mai stim prea bine cine de unde si ce e. Aceasta lege fatala face ca vechii rezidenti in Asia si persoanele cele mai amestecate cu asiaticii sa nu fie in stare sa pastreze o viziune centrata despre locul unde se gasesc, pe cand un privitor naiv aflat in trecere pune uneori degetul pe centru."

Iar autorul pune minunat degetul pe centru.....

12 comentarii:

  1. Corect,cunoasterea nu progreseaza cu timpul, pentru ca ne complacem in situatia in care diferentele se niveleaza,ne place prea mult uniformizarea,si atunci facem intelegeri cu noi insine si cu colocatarii nostrii interiori,intelegeri in care stipulam expres ca fiecare face ce poate cu ceea ce stie la acel moment,dar nu ne deranjam major unul pe altul.
    Dar vine un timp, inevitabil cred eu,un timp cand doar simpla placere a intalnirii nu mai e deajuns,cand constati ca intelegerile sunt perimate ,nu-ti mai sunt suficiente si cauti , cauti sa fi tu, fie ca esti maimuta, fie cal, dar tu, curat. Si fara compromisuri sa-ti poti raspunde la intrebarea: ce parere ai despre despre maimuta... sau cal?

    Cu drag,
    Elena

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si cum sa facem sa privim o situatie dintr-o perspectiva proaspata?

      Ștergere
    2. Am mai multe optiuni in momentul asta, dar imi acord timp pana maine dimineata cand o sa incerc sa trag o concluzie "finala"-la momentul asta-, asa ca ne auzim maine !
      Pana atunci insa iti doresc sa ai o seara frumoasa!
      Elena

      Ștergere
    3. Nu am cuvinte sa-ti spun ce constat acum.Ascultam mai devreme melodiile de mai jos si am avut impulsul de a posta exact versiunea cantata de Eva Kiss, dar nu stiu de ce n-am facut-o.Cu gandul la optiunile mele am trecut iarasi pe aici si o gasesc postata , si ma bucur nespus.
      Nimic nu e intamplator!
      Te pup,
      Elena

      Ștergere
    4. Buna ziua, Monica!
      Dimineata s-a dus demult si sunt datoare cu o concluzie-nu la tine ci mie insami- dar,intre spalat de ferestre si perdele, concluzia s-a cristalizat in cuvinte abia acum.
      Nu am gasit o reteta universal-valabila , este doar ceea ce simt eu,o fiinta care cauta cu obstinatie sa-si indeparteze unul cate unul invelisurile, si sa ajunga la miez.
      Tu stii foarte bine ca am avut de atatea ori nevoie de schimbarea unghiului din care-mi priveam viata, si chiar am reusit.Ca mai am si caderi, e firesc,dar esti aici,multumesc!
      Cum am reusit? Cu iubire si iertare.Mi-am dat seama ca nu depinde de nimeni ca eu sa pot privi altfel.A depins doar de mine, asa ca mi-am schmbat perspectiva asupra mea.Multumesc ingeri!Si am hotarat ca eu sunt cel care iubeste.Si am inceput cu mine, asa cum sunt,si am ajuns sa ma iert, si sa-mi dau voie sa simt.Si apoi perspectiva s-a schimbat de la sine.Oamenii nu-mi mai par rai-sunt doar oameni ca si mine- si situatia de netrecut, pentru ca am invatat sa-mi desenez ferestre acolo unde nimeni nu le vede.
      Cu drag,
      Elena

      Ștergere
  2. Ceea ce sunt-ceea ce vrei sa fiu.
    Da-mi aripi si sunt inger de lumina
    Si smulge-mi-le, voi fi numai femeie.
    Privirea ta ma face far’ de vina,
    Dar tot ea poate patima sa-mi deie
    Si de pacat faptura sa mi-o lege.
    Ceea ce sunt – ceea ce esti tu insuti:
    Copil, suspin, sunt sora si sunt mama
    Ce va veni zambind sa-ti stearga plansu-ti.
    Iar pentru tatal, chiar de port naframa
    Raman tot fata scumpa de altatdata.
    De treci nepasator sunt trecatoare,
    Dar oarba ta credinta
    Mi-a redat eternitatea clipei
    Daca in marea fluidicelor plete te-ai scaldat.
    Cand poruncesti, eu voi lovi in palme,
    Ritma-voi goala dansul baiaderei
    Dar daca vrei voi sta curata in strana
    si voi fi in sunet de psamle
    Iar sfanta – invingatoare a durerii -
    Daca doresti ti-oi face alta rana
    Indragostit ma chemi – iti sunt iubita
    ce-ti poarta in ochi destinul. De esti bestie -
    in bratul tau m-oi frange, ca o trestie
    Iar pofta mea pe veci nepotolita,
    Te va inlantui cu lant de sarpe.
    Dar daca esti inaltul visator
    Ce aude in suflet sunete de harfe,
    Dispretuind un spasm amagitor,
    De indraznesti sa urmaresti ideea
    Si in sferele sonore s-o vanezi
    Atunci,cu lampa in mana sunt Psiheea
    De straja langa tine…De-o mai vezi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte frumoase versuri. :)
      Cand vrei poate vorbim despre "sunt ce doresti" versus "sunt eu insumi in rolul pe care il doresti".

      Ștergere
  3. http://www.youtube.com/watch?v=4sag2z3PzaU&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.youtube.com/watch?v=YLAp2tE0EqM

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chris ce frumos mi-ai cantat... si cat de bine te inteleg... multumesc :)

      Ștergere
  5. http://www.youtube.com/watch?v=LLqtOtorLLs

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-am gasit inscrisul dar si fara sa fie scris stiu ca suntem si vom fi mereu o singura inima. multumesc. mi-a placut foarte mult :)

      Ștergere