joi, 28 februarie 2013

8 Martie - in anvanpremiera

Iona - de Marin Sorescu
(fragment)
Doar la un click distanta, integral: http://cartideaventura.blogspot.ro/2011/12/iona-de-marin-sorescu.html

.....
- Inainte ma gandeam tot timpul la sotia mea.
- Acum, cu cat trec zilele, sotia se intuneca parca in mine si mama se lumineaza. Ca la fantanile cu doua galeti. Una se scoboara, alta se inalta. Acum nu se mai inalta decat mama.
- Intoarcerea!
- Ce clar o vad!
- Poate ca tocmai in momentul acesta si ea se gandeste la mama ei. Daca-ar trai bunica-sa, si bunica-sa s-ar gandi acum tot la mama ei. Sunt coincidente de-astea. Eu cred ca exista, in viata lumii, o clipa cand toti oamenii se gandesc la mama lor. Chiar si mortii. Fiica la mama, mama la bunica, bunica la mama...pana se ajunge la o singura mama, una imensa....
- Ce liniste trebuie sa fie atunci pe lume!
- In momentul acela, daca-ar striga cineva ajutor, cred c-ar fi auzit pe-ntreg pamantul.
- (Cautand in jur.) daca ar fi vreo sticla goala pe-aici, as scrie un biletel, l-as pune inauntru si l-as lansa pe mare.
- Mama - as scrie -, mi s-a intamplat o mare nenorocire.
- (Rugator, exaltat.) Mai naste-ma o data!
- Prima viata nu prea mi-a iesit. Cui nu i se intampla sa nu poata trai dupa pofta inimii? Dar poate a doua oara....
- Si daca nu a doua oara, poate a treia oara. Si daca nici a treia, poate a patra oara. Poate a zecea oara. Tu nu te speria numai din atat si naste-ma mereu.
(Pauza)
.............

3 comentarii:

  1. Au trecut cativa ani de la bac-ul fetei mele,cand am citit-o si aproape uitasem ce complicat de frumos este. Asa-i,viata nu iese tocmai din prima.
    Mie imi place si fragmentul asta:
    "Daca as avea mijloace, n-as face nimic altceva decat o banca de lemn in mijlocul marii.Constructie grandioasa de stajar geluit, sa respire pe ea, in timpul furtunii, pescarusii mai lasi.E destul de istovitor sa tot impingi din spate valul, dandu-i oarecare nebunie; vantul, el mai degraba s-ar putea aseza acolo, din cand in cand.Si sa zica asa:"N-a facut nimic bun in viata lui decat aeasta banca de lemn, punandu-i de jur imprejur marea." M-am gandit bine, lucrul acesta l-as face cu draga inima.Ar fi ca un lacas de stat cu capul in maini in mijlocul sufletului."

    Noapte buna,
    Elena

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb si fragmentul asta :). Multumesc. M-a pus cu capul in maini, in mijlocul sufletului. Si asa nu prea sunt eu azi pe lumea asta. Macar acum stiu unde sunt si cum stau.
    te imbratisez cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună Monica!
    Frumos fragment!
    Un buchet de ghiocei și o primăvară
    minunată îți doresc!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere