duminică, 5 iunie 2011

Cuvantul care ma defineste

Mi-a placut "Eat, pray, love" filmul si o sa citesc si cartea.
Personal nu cred ca e nevoie sa pleci nicaieri pentru o calatorie initiatica desi ma gandesc ca schimbarea de decor, realizarea efectiva a unei calatorii te ajuta sa intri in rol: calatorul care e in cautarea unei destinatii. Calatoria tot in interior se va realiza. Am invidiat-o pe tipa pentru posibilitatea de a calatorii in mod real in cele trei lumi.
Am reflectat insa asupra unei provocari: sa te definesti cu un singur cuvant. In film cuvantul gasit era un verb. Am rememorat verbele pe care le stiu si nu se potriveau. Verbele, aceste cuvinte care arata actiunea, m-au definit e adevarat in diferite etape ale vietii mele: a creste, a cunoaste, a stii, a vedea, a gusta, a iubi, a suferi, a naste, a creea, a deveni. Si inca multe altele. Acum insa nu ma vedeam in interior in miezul unei actiuni ci mai degraba in timpul unei contemplatii. Si atunci cuvantul pe care l-am gasit nu este un verb ci un substativ care descrie un peisaj. Este "rosarium" si ma gandeam la locul dintr-o gradina unde se cresc trandafiri.
Credeam ca e un cuvant latin insa cand l-am cautat pe dexonline am avut surpriza sa vad ca in franceza inseamna locul unde cresc trandafiri iar in latina are alta definitie (http://dexonline.ro/definitie/rozariu): matanie - acel sirag de margele din biserica catolica cu care numeri rugaciunile rostite si carte cu rugaciuni adresate Maicii Domnului. M-a impresionat foarte tare aceasta descoperire. Cred ca nimic nu e intamplator si m-am lasat patrunsa de emotia mesajului pe care l-am primit prin aceasta descoperire: sunt un sirag de margele la care adaug cu fiecare rugaciune inca o mica sfera de intelegere, de seninatate, apropiindu-ma astfel de destinatia calatoriei mele - God in me, God as me***.
Domnul sa ne binecuvanteze pe noi, pe toti.
_________________________
*** replica din filmul Eat, pray, love

Un comentariu:

  1. Foarte profund ceea ce ai scris !
    Recunosc ca nu stiu despre ce film este vorba si nu pot sa asociez cu ceva, insa pot observa cum cautarea launtrica a definirii personale utilizeaza procese cognitive clasice (analiza si sinteza), iar la final apare intuitia si profunzimea capata atata gingasie.
    Felicitari ! psih.Elena Chivu

    RăspundețiȘtergere