luni, 18 iunie 2012

Ti surata pan' la moarte?


Asta e intrebarea care se pune de trei ori in duminica de dupa Mosii de Vara in regiunea de deal din Dambovita. Am si eu surata acolo. Si obiceiul este asa: se umplu vase cu mancarurile si bauturile preferate si se dau de pomana cu lumanare aprinsa celei de un leat cu tine cu care te-ai legat sa fii prietena pe viata - si prin gestul asta semnificatia prieteniei se muta si dupa. Pentru ca obiceiul spune ca toate aceste daruri vor face bine sufletului tau Dincolo.....
Anul asta unul printre darurile pentru surata mea a fost si tortul cu trandafir.
Ingrediente (pentru 1 kg):
Pentru blat:
4 oua
5 linguri de zahar
4 linguri de faina
2 linguri de cacao
2 linguri de ulei
1 praf de copt
Pentru crema
500 g smantana pentru frisca
4 linguri de zahar pudra vanilat
2 oua intregi
1 cana de zahar
50 g cacao
1/2 pachet de unt
Pentru sirop
1 lamaie - coaja si zeama
2 linguri de miere
1 pahar de apa
Mod de realizare
Se bat albusurile spuma cu putina sare. Cand e spuma destul de tare cat sa nu cada din vas se adauga dintr-o data zahar si se bate bine pana la dizolvare. Se adauga galbenusuri pe rand. Se amesteca praful de copt cu faina cernuta si cacao si se adauga in compozitie. La sfarsit se pun doua linguri de ulei. Eu fac toata compozitia in robotul de bucatarie, fara sa intrerup deloc baterea.
Se tapeteaza o forma rotunda de 20 de cm cu hartie de copt si se rastoarna compozitia cat mai uniform. Se da la cuptor cam 20 de minute. Se incearca cu paiul. Se scoate cand paiul iese uscat si se lasa la racit.
Se bate smantana cu zaharul pudra pana devine pufoasa. Se da la frigider pentru 30 de minute.
Se bat ouale intregi cu zaharul si cacao, pe bain marine. Cand s-a legat suficient se ia de pe foc si se adauga incet untul bucatele pana se incorporeaza tot. Se raceste bine dupa care se amesteca cu jumatate din cantitatea de frisca.
Se taie blatul in trei cu un cutit de paine (zimtat). Se insiropeaza cu siropul f rece. Se pune pe un platou o parte de blat. Se insiropeaza bine. Se pune jumatate din crema de ciocolata. Se pune inca o parte de blat. Se insiropeaza. Se pune jumatate din frisca (din cea ramasa alba). Se pune ultima parte de blat. Se insiropeaza si se pune deasupra cealalata jumatate de crema de ciocolata. Deasupra si pe margini se intinde uniform frisca ramasa. Se da la rece cel putin 5 ore. Eu l-am ornat cu o floare imensa de trandafir - extrem de aromata si pe margini cu coacaze rosii.


2 comentarii:

  1. Bună Monica!
    Interesant obicei!
    Arată super tortul!
    Îți doresc o săptămână minunată!
    Cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. la anul esti invitata noastra. sunt numai 80 km de la Bucuresti. e emotionant. eu nu-mi pot opri lacrimile. :)
    te imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere