sâmbătă, 1 octombrie 2011

Sensul vietii

Poza copiata - multumesc!
Geshe Rabten
Starile constiintei, Editura Herald

"Motivatia
Motivatia sau motivul latent implinirii unei actiuni determina amploarea si eficienta acesteia, oricare ar fi ea. Trebuie sa fim atenti in mod deosebit la motivatia noastra in practica spirituala. Utilizarea acestor diferite metode spre binele nostru ne poate ajuta sa dam un sens vietii noastre, sa avem realizari importante.
Toate aceste practici insa nu au o mare valoare, comparandu-le cu binefacerile si amploarea unei practici motivate de dorinta de a implini binele celorlalte fiinte, adica de a ne dezvolta capacitatile cu scopul de a le veni in ajutor.
Pentru a ne dezvolta o asemenea aspiratie, trebuie sa ne obisnuim sa o formulam la inceputul fiecarei practici, iar la final sa ne adunam intreaga energie mentala pozitiva astfel creata, pentru a o dedica eliberarii tuturor fiintelor. Aplicand cu fermitate aceste doua metode, ne vom obisnui sa dedicam intr-o maniera spontana si sincera toate actiunile noastre binelui tuturor fiintelor. Vom putea astfel sa dedicam implinirii acestui scop nu doar practicile noastre meditative specifice, ci si numeroasele noastre actiuni si eforturi pe care le realizam zilnic.
...
Cum concretizam aceasta aspiratie
Putem crede ca este intr-adevar foarte bine sa ne ingrijim de fericirea tuturor fiintelor, dar ne intrebam cum sa realizam aceasta. De fapt, ocaziile sunt numeroase, dar trecem pe langa ele fara a le recunoaste. Plimbandu-ne, de exemplu, si vazand melcii si alte insecte care risca sa fie calcate de masini sau sa se usuce la soare, fiind atenti, le putem salva viata, gestul nostru fiind foarte insemnat. Daca am fi condamnti la moarte si in ultimul moment cineva compatimitor ne-ar salva de la acest destin, gestul sau ar avea pentru noi un sens foarte deosebit. Tot astfel se intampla daca salvam o alta fiinta, indiferent de marimea ei; usurarea si fericirea ei nu vor fi mai mici decat ale noastre. Celelalte fiinte, ca si noi, sunt multumite cand sunt salvate de la moarte. De obicei, cand ne gandim sa ajutam pe ceilalti, luam in considerare doar fiintele umane, dar exista nenumarate alte forme de viata, iar a actiona spre binele uneia dintre ele inseamna a actiona spre binele tuturor. Daca dorim intra-adevar sa actionam in acest sens, vom intalni multe situatii in care ni se ofera ocazia de a-i ajuta pe ceilalti, raspunzand astfel necesitatilor lor materiale si spirituale." 


Elementar draga Watson, elementar!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu