sâmbătă, 31 decembrie 2011

Cozonaci - reteta personala

Dupa ani si ani ...de incercari cu diferite retete care mai moldovenesti care mai din familie am gasit o combinatie care sa ma satisfaca. E personala deci nu garantez satisfactia pentru toti.:)
Ingrediente
1,5 kg de faina (dar sa aveti la indemana 2 kg)
sare
10oua
3 cani de zahar
1 pachet de unt (200g)
1 ceasca de ulei (200g)
250 ml lapte
3 cuburi de drojdie Pakmaya
300 g nuca
50 g cacao
3 fiole esenta de rom
coaja rasa de la 1 portocala
Mod de preparare
Se freaca drojdia cu 1 lingurita de zahar si cand este lichida se adauga 4 linguri de lapte cald si 1 lingura cu varf de faina. Se amesteca viguros si se lasa la crescut. Se cerne faina intr-un lighean mare. Se freaca galbenusurile cu sare si cu 1 cana de zahar pana cresc frumos ca o crema. Se bat tare 5 albusuri si se adauga 1 cana de zahar. Se mai bat pana se topeste zaharul. Se incalzeste laptele pana la fierbere. Se topeste untul si se amesteca cu uleiul. Cu toate acestea facute se incepe framantatul astfel: se face un loc in mijlocul fainii si se toarna laptele fierbinte. Se aduce cate putin din faina in lapte si se amesteca viguros ca sa nu faca cocoloase. Cand s-a incorporat destula faina ca sa devina ca o ciulama tare se pune drojdia crescuta bine, se pun galbenusurile si albusurile. Se amesteca bine. Se obtine o coca destul de tare. Se toarna cate putin din grasime si se framanta prin aducerea marginilor in interior. Cat? Pai cu cat mai mult cu atat mai bine.....Eu inca mai framant la ultimii....
Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
Intre timp se prepara umplutura. Se bat tare 5 albusuri cu o cana de zahar. Se adauga 50 g de cacao si nuca macinata fin. Eu pun si stafide, pentru ca sunt preferatele mele. Se adauga coaja de portocala si esenta de rom.

Cand a crescut coca se imparte in trei. Se obtin 3 cozonaci. Eu fac doi in tavile clasice si unul rotund. Se intinde o foaie de 1/2cm si se unge cu 1 treime din umplutura. Se ruleaza dupa ce s-au intors marginile inspre inauntru. Pentru cel rotund se pune ruloul intr-o cratita rotunda si se pune in mijloc un pahar cu apa. Pentru celelalte se pune ruloul in tava lunga de cozonac cu partea in care se imbina intr-o parte. Se unge pe deasupra cu galbenus frecat cu putina sare. Se presara zahar tos si se orneaza cu feliute subtiri (f subtiri) de portocala. Se coace la foc de 180 grade cam 100 de minute.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu