joi, 10 mai 2012
Aseara am fost pana in Cuba
Si a fost minunat. Inapoi a fost greu sa ma intorc. Prea era frumos acolo.... Chiar si fara rom.
Le multumesc tuturor celor care au facut posibila intamplarea asta. :)
http://www.teatrulact.ro/index.php?pag=program&ziua=9&luna=5&anul=2012
ART OF QUARTET - CUBA CONNECTION
Invitati:
Cristian Soleanu (saxofon)
George Natsis (pian)
Adrian Flautistu (contrabas)
Vlad Popescu (baterie)
Prezinta Cristi Marica
Se pledează din nou pentru o alternativă jazzy la tumultul și zgomotosul cotidian urban! Totul se va întâmpla sonor-artistic la aceeași adresă a Stagiunii de Jazz organizate de Radio România Cultural și Formațiile Muzicale Radio: Calea Victoriei nr. 126, Teatrul ACT.
Miercuri, 9 mai 2012, de la aceeași ora 19,00, formația permanentă a stagiunii (George Natsis – pian, Adrian Mircea Flautistu – contrabas, Vlad Popescu – baterie și Cristian Soleanu – saxofoane) își confirmă valoarea într-o expunere artistică bitematică, „Art of Quartet – Cuba Connection”.
De fapt, este vorba despre o dublă pledoarie. Pe de-o parte, exemplificările sonore promit să contureze notorietatea formulei de quartet în jazz (mai cu seama în cel latino-central), pe de alta, incursiunea stilistică trans-atlantică va panorama obiectiv cultura muzicală citadină a spațiului cubanez. În definitiv, se poate vorbi despre un melanj de ritm și sunet potrivit semanticii geografice, cu simbolistici clare, fie ele și de ordin afectiv. Și pentru a înțelege mai bine rostul acestei seri „scotociți” puțin în memoria unui timp trecut, atunci când Europa își scandaliza proprii melomani cu noile orientări sonore a la Stravinski, iar America era în căutarea drumului cel mai scurt de la ragtime spre jazz (via swing). Ei bine, tocmai atunci, Cuba și insulele adiacete ei propuneau un azimut stilistic inedit scenei muzicale. Stilizate și parfumate, habanerele, havanerele sau traditionalele guaracha s-au lăsat filtrate în timp de generații în densul fum al celebrelor trabucuri cubaneze așezate lângă paharul unui cocktail „Cuba libre”. Nici măcar strigătul de bucurie al libertății (venite în 1898) contrabalansate, mult mai târziu, în polemica socială a lui El Che urmat de Castro nu au deviat deloc natura muzicii cubaneze originale. Poate că de aceea, ritmul și melodia din insulă, mai mult sau mai putin jazzy au impact, sunt la modă și sunt căutate și astăzi. Emulația artistică zonei, foarte densă și intensă, cu o dinamică originală și lipsită de prejudecățile celor ce au inițiat-o și o întrețin, a pigmentat splendid căile sonore ale jazzului clasic european și, mai cu seamă, ale celui american.
Serenitatea muzicii jazzy latino-centrale cubaneze are să-și verifice propriul impact și în fața publicului autohton, amator de jazz latino. Așadar, miercuri, 9 mai 2012, ora 19,00, Teatrul ACT sunt reperele de tip promo ce stau scrise virtual pe o sticlă Rom de Santiago plină de jazz cubano…vă așteptăm…
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu