marți, 3 august 2010

Moda strazii

Pentru ca imi petrec 12,5% din timpul meu activ pe strada (adica cel putin doua ore in fiecare zi - drumul de la si spre serviciu) am setat-o printre decorurile mele famliare. Daca sunetele le mai poti gestiona (asculti muzica la casti) mirosurile si culorile nu.

Astazi despre culori. Ma intreb de ce in aceasta epoca a designului pe calculator cand practic poti sa creezi orice fel de imprimeu pentru materialele hainelor ajungem sa vedem pe strada aceste nuante de bejuri care nu au nume si nici corespondent in natura. La astea se adauga un fel de vanat, care insa nu are nimic de a face cu culoarea vinetei care este atat de catifelata si de dulce (atentie are si tepi la codita). Iar imprimeurile...multe nu aduc cu nimic cunoscut iar daca sunt dintr-un peisaj extraterestru ii compatimesc sincer pe ET-ii care trebuie sa priveasca asa ceva. Ei bine ieri, in aceasta mare de prost gust a imprimeurilor si culorilor pentru haine (de care nu suntem noi purtatorii aproape cu nimic vinovati) am avut fericitul noroc de a vedea nu una ci chiar doua rochii cu imprimeuri minunate. Croielile foarte simple nu faceau dacat sa le puna si mai mult in valoare.
Prima era purtata de o fata tanara intr-o statie de autobuz pe Ion Mihalache, pe o canicula de cod galben, pe la ora 17.00. Imprimeul era format in partea de jos dintr-un rand de bufnite cu pene colorate in nuante de visiniu si roz, cu imprimeuri haioase geometrice si pe cap cu mici caciulite cu mot lung din cele pentru noapte, cu motul cazut pe una dintre urechi. Toate stateau cuminti pe o creanga de copac, reprezentatat ca atare, deloc stilizata. Deasupra, pe un fond de noapte adanca albastru-inchis erau desenate stelute albe, cu razele rotunjite. Absolut bestial! Habar n-am de unde ar fi putut fi cumparata dar nu parea de pe aici mai ales ca si materialul aducea mai mult cu matasea decat cu poliesterul.
A doua s-a urcat in metrou la Unirii si purtatoarea nu mai era chiar tanara dar rochia asta ii scadea cel putin 10 ani din varsta de pe buletin. Croita putin mai complicat, in sensul ca avea o taietura dubla in talie si un bie potolit la fusta, m-a frapat din nou prin ingeniozitatea imprimeului dar de data asta si prin combinatiile a trei feluri de imprimeuri: unul, din care era facuta practic rochia - mici flori desenate ca un disc rosu, incadrat de un cerc galben cu o codita mica dreapta verde si doua frunzulite laterale cu forme rotunjite si aruncate in toate pozitiile posibile pe un fond alb-alb. Celelalte doua erau cu mici buline albe, unul pe fond verde si altul pe fond rosu, si erau adaugate ca doua volane suprapuse care ieseau nu mult din rochie in partea de jos. Din materialul volanelor erau facute pe decolteul rotund simplu trei spirale mici iar cordonul era pe o parte din materialul verde si pe partea cealalata din materialul rosu. Tipa avea si o geanata traznet asortata iar la pantofi aceleasi trei spirale, din piele de asta data.  
Si uite asa cele doua rochii au mai salvat drumul spre casa de monotonie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu